076 – 303 11 07
eService
Officefood
Nieuwsbrief

Digitaal printen blijft de grenzen verleggen

Digitaal printen vormt voor grafimedia-ondernemers een steeds aantrekkelijker alternatief voor conventionele druktechnieken. De vraag groeit immers naar kleinere oplages, korte levertijden en maatwerk. En de behoefte aan efficiënter materiaalgebruik, kostenreductie en automatisering neemt toe. Digitale toner-gebaseerde printsystemen hebben zich inmiddels in de praktijk bewezen, terwijl inkjet nieuwe mogelijkheden biedt.

Tonertechnologie blijft voorlopig nog toonaangevend in digitaal printen. Dat mag ook blijken uit het feit dat tijdens het Kleurrijke Safari-evenement van Ricoh maar liefst twee nieuwe tonergebaseerde losblad printproductiesystemen werden geïntroduceerd. Sander Sondaal, Ricoh Europe, stelt: “Toner is een uiterst kosteneffectieve manier om op een scala aan substraten een heel breed portfolio aan toepassingen te produceren.” 

Volop groeikansen dankzij toner

Sondaal is er dan ook van overtuigd dat toner nog volop groeikansen te bieden heeft: “De markt verandert en de papierconsumptie daalt. Tegelijkertijd neemt de toegevoegde waarde van print toe. En deze printsystemen maken het mogelijk om optimaal van die ontwikkeling te profiteren. Ze zijn namelijk in hoge mate geautomatiseerd, waardoor ze eenvoudig te bedienen zijn   – en dat is gezien de krapper arbeidsmarkt een belangrijk voordeel. De productiviteit is hoog. Bovendien bieden ze volop ruimte aan creatieve mogelijkheden, bijvoorbeeld dankzij de toepassing van een vijfde kleur. 

Ondertussen is de inkjettechnologie in de markt aan een opmars begonnen. Eef de Ridder, Ricoh Europe, verklaart hoe dat komt. “De tonertechnologie bewijst zich inmiddels al zo’n vijfentwintig jaar in de grafimediamarkt. In die tijd heeft de technologie een enorme ontwikkeling ondergaan: in snelheid, in kwaliteit, in substratenportfolio. Daardoor komt een steeds grote ‘analoog’ printvolume binnen bereik van deze productiesystemen en dat zorgt voor verdere groei. Tegelijkertijd lijken de grenzen van de technologische doorontwikkeling op tonergebied wel ongeveer bereikt. En dat is waar inkjet nu juist weer nieuwe mogelijkheden biedt.”

Inkjet vellenpers op B2 formaat

De Ridder ziet de tonertechnologie, vanwege de unieke eigenschappen, zeker nog niet verdwijnen – net zomin als de offsettechniek. “Maar inkjet heeft de potentie om flink te groeien in de markt. Bijvoorbeeld dankzij de hogere snelheden. En het grotere formaat. Daardoor kunnen ook de kosten verder omlaag.” Inmiddels wordt die belofte al werkelijkheid, met de eerste Europese installaties van de door Ricoh ontwikkelde inkjet vellenpers op B2-formaat. “Een unieke machine, waarmee we de transformatie richting digitaal printen versnellen”, stelt De Ridder. 

Dat onderschrijft ook Kirk Schlecker namens het Amerikaanse Heeter Printing, dat vorig jaar al als eerste testlocatie met de B2 inkjet-pers aan de slag ging. Hij noemt de machine ‘een echte digitale duizendpoot’: “Het systeem combineert drukkwaliteit, efficiëntie, het drukformaat, het papierportfolio en een gunstig kostenplaatje, waardoor wij nu tegen veel meer printopdrachten volmondig ja kunnen zeggen.”

Grenzen blijven verleggen

Niet lang na de presentatie van de nieuwe toner-machines en de introductie van de B2 inkjet-pers volgde nóg een aankondiging voor de grafimediamarkt. Voor hoogvolume-toepassingen, zoals direct mail, boeken, catalogi en tijdschriften, komt begin 2024 een nieuw rotatief inkjetsysteem op de markt. Met een hogere productiviteit, verder verbeterde kwaliteit en lagere Total Cost of Ownership (TCO) verlegt inkjet ook hier opnieuw de grenzen. 

Wil je op de hoogte blijven van de manier waarop Ricoh blijft innoveren? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.